Σήμερα υπάρχουν περίπου 350 γνωστές φυλές αλόγων σε όλο τον κόσμο. Κάθε φυλή είναι μοναδική και ξεχωριστή, κλέβοντας τις καρδιές των ιππέων που φροντίζουν για αυτές. Σήμέρα εξετάζουμε τις πιο φανταστικές φυλές που θα μπορούσα να βρω και να μάθω για τις ενδιαφέρουσες ιδιότητες και τις ρίζες τους.

Bashkir Curly

Ενδιαφέροντα γεγονότα: Κι όμως, τα άλογα Bashkir Curlies υπήρξαν για κάποιο διάστημα απειλούμενο είδος. Έτσι, το 1971, ιδρύθηκε το American Bashkir Curly Registry για να αποφευχθεί η εξαφάνιση του είδους.

Το μοναδικό σγουρό τρίχωμα του Curly Horse θεωρούνται υποαλλεργικά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κατάλληλα για ανθρώπους με αλλεργίες!

Προέλευση: Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την προέλευση της φυλής Bashkir Curly, αλλά οι ακριβείς ρίζες του παραμένουν ένα μυστήριο. Ορισμένοι ερευνητές λένε ότι είναι απόγονοι από τη φυλή αλόγου Bashkir που κατοικούσε στα Ουράλια όρη της Ρωσίας στην αρχαιότητα. Άλλοι λένε ότι τα Bashkir Curlies διέσχισαν τη γέφυρα της γης στην Ασία κατά την εποχή των παγετώνων. Ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί απολιθώματα ιπποειδών στη Βόρεια Αμερική για να το υποστηρίξουν αυτό.

Τοποθεσία: Αυτή η φυλή αλόγων μπορεί να βρεθεί κυρίως στα δυτικά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Χαρακτηριστικά γενεαλογίας: Το Bashkir Curly είναι μια κοντή και παχιά φυλή. Αυτά τα άλογα συνήθως θα παραμείνουν μεταξύ 130 και 150 cm. Έχουν πολλά διαφορετικά σχέδια και χρώματα τριχώματος, από καστανό και καστανοκόκκινο έως pinto και appy. Η ιδιαιτερότητα αυτής της φυλής είναι η υπακοή της. Γενικότερα είναι γνωστό ότι είναι μια αρκετά κοινωνική φυλή.

Το σγουρό τρίχωμα είναι αυτό που κάνει τη φυλή να ξεχωρίζει. Δεδομένου ότι το Bashkir Curly αναπτύσσει ένα γούνινο παλτό για το χειμώνα, είναι σε θέση να αντέξει τις θερμοκρασίες ψύχους για μεγάλες χρονικές περιόδους. Το σγουρό τρίχωμα αναπτύσσεται για τους χειμερινούς μήνες για να διατηρείται ζεστό. Μόλις το σγουρό τρίχωμα πέσει, τότε γίνεται κυματιστό.

Pony Chincoteague

Ενδιαφέροντα γεγονότα: Αυτά τα πόνυ ζουν σε δύο μόνο μικρά νησιά. Αυτό έχει οδηγήσει στη διασταύρωση της φυλής, η οποία έχει προκαλέσει ελαττώματα και παραμορφώσεις. Στη δεκαετία του 1920, οι άνθρωποι άρχισαν να εκτρέφουν τα  Chincoteague και Assateague με τα Shetland και Welsh ponies για να βελτιώσουν τη γενετική της φυλής.

Αυτά τα πόνυ έγιναν διάσημα λόγω του βιβλίου του Marguerite Henry, Misty of Chincoteague, που μιλούσε για τα απομνημονεύματα μιας οικογένειας που είχε αγοράσει ένα Chincoteague σε μια δημοπρασία πόνυ.

Προέλευση: Τα άλογα αυτά έχουν μια μυστηριώδη προέλευση και δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς ήρθαν στα νησιά της Βιρτζίνια. Οι θεωρίες λένε πως αυτά τα πόνυ ήταν επιζώντες ναυαγίου τον 16ο αιώνα και κολύμπησαν μέχρι τα νησιά Chincoteague και Assateague.

Τοποθεσία: Αυτά τα άγρια ​​πόνυ βρίσκονται εύκολα στο νησί της Assateague στην ακτή της Βιρτζίνια.

Χαρακτηριστικά της φυλής: Αν και αυτή η φυλή έχει μέσο ύψος 140 – 150 εκατοστά, μοιράζονται κάποιες ομοιότητες με τα υπόλοιπα άλογα. Αυτό περιλαμβάνει το σχήμα και το μέγεθος των κεφαλιών τους και τα ισχυρά και ανθεκτικά πόδια τους. Αυτά τα πόνυ μπορεί να έχουν οποιοδήποτε χρώμα, αλλά το πιο συνηθισμένο είναι το pinto.

Ενώ είναι άγρια, αυτά τα πόνυ συνήθως είναι κοινωνικά με ήρεμες συμπεριφορές. Είναι γνωστό ότι είναι αρκετά εύκολο να εκπαιδευτούν.

Akhal-Teke

Ενδιαφέροντα γεγονότα: Αυτή η φυλή αλόγου χρησιμοποιήθηκε για να ταξιδεύουν οι άνθρωποι από το Ασκάντατ (Τουρκμενιστάν) στη Μόσχα της Ρωσίας. Ταξίδευαν 235 μίλια ερήμου, όπου τα άλογα διένυαν σε 3 μέρες χωρίς νερό και παραυτα  είχαν τη δύναμη να φτάσουν στον προορισμό τους.

Προέλευση: Αυτή η αρχαία φυλή λένα ότι έχει εκτραφεί ήδη από το 1.000 π.Χ. όπου ήταν δημοφιλείς μεταξύ των Αιγυπτίων και των Μέσης Ανατολής.

Τοποθεσία: Το Akhal-Teke μπορεί να βρεθεί κυρίως μέσα και γύρω από το Τουρκμενιστάν στην Κεντρική Ασία. Έχουν γίνει δημοφιλή στη Βόρεια Αμερική ως άλογα καλλιστείων και αντοχής.

Χαρακτηριστικά φυλής: Τα άλογα Akhal-Teke είναι συνήθως μεταξύ 1,50 και 1,70 μ. και τα χρώματα τους είναι κυριως παλομίνο, κάστανο, σαμπανιζέ, ακόμη και γκρί. Η εμφάνισή τους είναι κομψή με πολύ μυϊκό λαιμό. Είναι ένα όμορφα σμιλεμένο άλογο που αναγνωρίζεται περισσότερο από τη λάμψη του τριχώματός τους.

Αυτά τα άλογα εκτράφηκαν για να επιβιώσουν στο σκληρό κλίμα της ερήμου. Είναι γνωστό ότι αντέχουν στην υπερβολική ζέστη και μπορούν να μένουν ημέρες χωρίς νερό.

Το Akhal-Teke είναι γνωστό ότι έχει μεγάλη δύναμη και αντοχή, καθιστώντας το σαν άλογο κατάλληλο για ιππική αντοχή, υπερπήδησης εμποδίων και καλλιστείων.

Marwari

Ενδιαφέροντα γεγονότα: Τα άλογα Marwari χρησιμοποιήθηκαν σε πολέμους μέχρι το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Έπειτα ομάδες ανθρώπων όπως η Ένωση Κτηνοτρόφων Marwari εργάστηκαν για να εκθρέψουν το άλογο και να διατηρήσουν τον είδος.

Προέλευση: Προερχόμενα από το Marwar στο βορειοδυτικό τμήμα της Ινδίας, αυτά τα άλογα ξεκίνησαν σαν φυλή πριν από 1.000 χρόνια. Όταν τα ινδικά πόνυ διασταυρώθηκαν με τα αράβικα άλογα, γεννήθηκαν το Marwari. Ενώ αυτό το άλογο έχει ζήσει σκληρή ιστορία, κατά καιρούς είχε φτάσε στην εξαφάνιση, η φήμη και η φυλή τους έχουν πλήρως αποκατασταθεί σήμερα.

Τοποθεσία: Η φυλή Marwari βρίσκεται στην Ινδία, διότι η ινδική κυβέρνηση και η ένωση κτηνοτρόφων Marwari εργάζονται για τη διατήρηση της φυλής.

Χαρακτηριστικά φυλής: Μικρότερα από το μέσο άλογο, αλλά σίγουρα δεν ταξινομούνται ως πόνυ, τα Marwari έχουν κατά μέσο όρο περίπου 1,50 μ. Τα χρώματα αυτής της φυλής περιλαμβάνουν καφέ, pinto και καστανά.

Το Marwari συχνά θεωρείται ως άλογο υψηλής ποιότητας με ισχυρή κατασκευή και μυϊκό λαιμό. Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει περισσότερο είναι τα υπερβολικά εσωστροφικά αυτιά. Αυτά τα άλογα είναι γνωστό ότι κατά περιόδους γίνονται αρκετά θερμόαιμα.

Η ισχυρή κατασκευή του Mawari και η υψηλής ποιότητας εμφάνιση του, μετέτρεψαν τη φυλή σε άλογα πολεμιστές κατα τη διάρκεια της ιστορίας. Στη μάχη, τα άλογα αυτά ήταν γνωστό ότι έσερναν τον αναβάτη τους αν τραυματιζόταν και στη συνέχεια τον φυλούσαν από άλλους κινδύνους μέχρι να φτάσει βοήθεια. Για αυτό, είναι γνωστοί ως ευγενείς πολεμιστές.

Σήμερα, αυτή η φυλή χρησιμοποιείται σε όλη την Ινδία. Χρησιμοποιούνται για τελετές και σαφάρι.

 

Πηγή: https://equinehelper.com/fantastic-horse-breeds-and-where-to-find-them/?epik=dj0yJnU9TllIeWQ0Z0xlX0l2d0tRYnNaMHUwb3NCWGs1R29EZUYmbj02MGw2d1pNZU1OLTRMSF83LXJJZUVBJm09MyZ0PUFBQUFBRjB0NEM4

 

Φωτογραφίες: https://equine-world.co.uk/info/about-horses/horse-pony-breeds/akhal-teke-horse

https://www.thatsfarming.com/news/horse-breeds-american-bashkir-curly

 

Akhal Teke

https://pin.it/

https://www.google.gr/amp/s/www.nbcwashington.com/news/local/Chincoteague-Pony-Dies-in-Freak-Accident-After-Swim-489385751.html%3famp=y

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Chincoteague_Pony