Είτε είστε έμπειρος αναβάτης είτε αρχάριος, η ιππασία σας δίνει σημαντικά οφέλη για την υγεία – σωματικά, ψυχολογικά και ορισμένοι μιλάνε και για πνευματικά οφέλη, καθώς η ιππασία έχει δείξει ότι βοηθάει εκείνους που πάσχουν από κατάθλιψη. Προσφέρει καλή σωματική άσκηση σε όλο το σώμα και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι με την ιππασία επιτυγχάνεται η δημιουργία μιας ειδικής σχέσης μεταξύ του αναβάτη, του αλόγου και του περιβάλλοντος γύρω του.

ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Η ιππασία προσφέρει όλα τα είδη σωματικών πλεονεκτημάτων. Σύμφωνα με τον Δρ. Alison Stout, τα άλογα ιππασίας ενισχύουν τον «πυρήνα», δηλαδή το σύστημα των μυών της κοιλιάς και της πλάτης, βοηθούν στη βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού, συμμετέχουν στη βελτίωση του μυϊκού τόνου και του επιπέδου ευλυγισίας. Επιπλέον, ανάλογα με τον τύπο ιππασίας που κάνετε, η ιππασία μπορεί να γίνει και αερόβια άσκηση(cardio).

ΔΥΝΑΜΗ «ΠΥΡΗΝΑ» (κοιλιακών μυών)

Η καθοδήγηση ενός αλόγου απαιτεί από τον αναβάτη να χρησιμοποιεί πολλούς μύες και ομάδες μυών, ιδίως τον «πυρήνα» (κοιλιά και πλάτη) καθώς και τα πόδια. Για παράδειγμα, ένας τρόπος να συσπειρώσετε ένα άλογό ή να το επιβραδύνετε είναι να καθίσετε βαθιά στη σέλα, να συστείλλετε τους κοιλιακούς σας και να επιβραδύνετε την κίνηση των ισχίων. Οι άλτες (αθλητές υπερπηπδησης εμποδίων) χρησιμοποιούν τη δύναμη του «πυρήνα» όταν πηδούν εμπόδια, κυρίως για να καθίσουν και να σταθεροποιήσουν το ρυθμό του αλόγου για να ανταποκριθούν σωστά στο άλμα. Οι αναβάτες Dressage (ιππική δεξιοτεχνία) βασίζονται επίσης στη δύναμη του «πυρήνα» για να εκτελούν διάφορες κινήσεις.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ιππασία ακόμη και μια απλή βόλτα με το άλογο έχει τεράστια ψυχολογικά οφέλη. Έρευνες δείχνουν ότι η ιππασία, η ενασχόληση με τα άλογα στο έδαφος έχει χαλαρωτική επίδραση στον άνθρωπο. Η αναπνοή και οι κινήσεις επιβραδύνονται, το μυαλό καθαρίζει, η ομιλία γίνεται πιο απαλή και απλά χαλαρώνεις.

Κάντε εικόνα αυτό – καλλωπίζετε και καθαρίζετε το άλογό σας και απλά περπατώντας το παίρνετε με το χέρι για μια βόλτα απολαμβάνοντας τη φύση γύρω σας σε μια φωτεινή ηλιόλουστη μέρα – όλα σας δίνουν μια αίσθηση ευεξίας και ευτυχίας. Όσο πιο ευτυχισμένοι είστε, τόσο περισσότερο είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ζωής.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

Οι πνευματικές εμπειρίες στη ζωή είναι πολύ προσωπικές και ατομικές. Σκεφτείτε ότι ένα άλογο είναι ένα ζώο που αναπνέει και κινείται όπως εμείς. Μερικοί ιδιοκτήτες και αναβάτες περιγράφουν έναν ειδικό δεσμό που έχουν με το άλογό τους. Μόλις ένας αναβάτης έχει κυριαρχήσει την τέχνη της ιππασίας και νιώσει εμπιστοσύνη, μπορεί να επιλέξει να ανοίξει τον εαυτό του και να δημιουργήσει ένα άλλο επίπεδο σύνδεσης με το άλογό του, το οποίο κάποιοι λένε ότι είναι πραγματικά πολύ ευεργετικό πνευματικά. Είναι σε ένα επίπεδο συνείδησης, όπου τόσο το άλογο όσο και ο αναβάτης καταλαβαίνουν και αισθάνονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου σε μη λεκτικό επίπεδο. Φυσικά, οι πνευματικές-νοητικές αυτές συνδέσεις δεν έχουν επικυρωθεί επιστημονικά, αλλά όσοι αποκτούν αυτό το επίπεδο δεσμού με το άλογο τους το περιγράφουν κάπως έτσι.

Η ΙΠΠΑΣΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ!

Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ είπε κάποτε, «Υπάρχει κάτι για το εξωτερική εμφάνιση ενός αλόγου που ευεργετεί τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου». Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που περνούν τον χρόνο τους κοντά σε άλογα, συμφωνούν απόλυτα με τα λεγόμενα Τσόρτσιλ. Τα άλογα μας βοηθούν να είμαστε σε φόρμα, να αναπτύξουμε και να εξελίξουμε την αίσθηση της ευεξίας και της ευτυχίας μας και για μερικούς, παρέχουν και σοβαρή πνευματική-νοητική εμπειρία. Τα άλογα είναι ισχυρά και ευαίσθητα ταυτόχρονα. Τα μάτια τους είναι ήρεμα, οι μύτες τους μαλακές. Το να αφιερώσετε χρόνο για να είστε κοντά σε άλογα είναι πραγματικά καλό για την υγεία!

Μετέφρασα αυτό το άρθρο από το λινκ https://equestrianco.com/blogs/latest/is-horse-riding-good-for-you. Άλλαξα κάποιες φράσεις προκειμένου να εφαρμοστεί καλύτερα στην ελληνική και ιδιαίτερα στην ορολογία της ιππασίας.

Φωτογραφίες: https://www.adventurouskate.com/five-years-of-travel-the-best-experiences/

https://nicoleschultzphotography.com/