Μια μελέτη στις ΗΠΑ σε αυτιστικούς εφήβους, διαπίστωσε ότι η θεραπευτική ιππασία ήταν πιο αποτελεσματική από τα προγράμματα διαχείρισης του στρες για τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, της ορμόνης που ρυθμίζει διαδικασίες του σώματος συμπεριλαμβανομένου και του στρες.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Slippery Rock στην Πενσυλβάνια επικεντρώθηκαν στη σύγκριση αποτελεσμάτων των τεχνικών διαχείρισης του στρες και της Θεραπευτικής Ιππασίας (Θ.Ι.) για να δουν τα επίπεδα στρες των εφήβων που είναι στο αυτιστικό φάσμα (ASD).

Η ομάδα, με επικεφαλής τον ερευνητή κύριο Dr Martha Kemeny, συνέκρινε ένα πρωτόκολλο διαχείρισης άγχους (HeartMath), ένα πρωτόκολλο Θ.Ι. κι ένα δείγμα χωρίς θεραπεία, τα οποία χορηγήθηκαν σε 27 εφήβους, ηλικίας 13 έως 22 ετών εντός του αυτιστικόυ φάσματος. Όλες οι συνεδρίες ήταν μίας ώρας για 10 διαδοχικές συναντήσεις.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό το συγκεκριμένο πρωτόκολλο διαχείρισης στρες και το πρωτόκολλο θεραπευτικής ιππασίας είναι εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση της σιελογόνης κορτιζόλης. Αλλά, συγκρίνοντας τα δύο τεστ, το πρωτόκολλο θεραπευτικής ιππασίας έδειξε μεγαλύτερες αλλαγές στα επίπεδα κορτιζόλης από ό, τι το πρόγραμμα διαχείρισης άγχους.

“Η θεραπευτική ιππασία προσφέρει πρόσθετα οφέλη,  τα οποία η διαχείριση άγχους δεν μπορεί να χορηγήσει. Για παράδειγμα, η Θ.Ι. μπορεί επίσης να προάγει τη σωστή στάση του σώματος, την ισορροπία του κορμού και τη δύναμη των ποδιών, ώστε να βελτιωθεί και το βάδισμα. Οι δραστηριότητες που υποστηρίζονται από ιπποειδή παρέχουν επίσης αισθητηριακές πληροφορίες. Επιπλέον, η εργασία με ένα άλογο, το οποίο δεν κρίνει κανέναν, μπορεί να προωθήσει και τις κοινωνικές σχέσεις. ”

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ερευνών για τα άλογα και τους ανθρώπους (HHRF). Ο πρόεδρος του συμβουλίου Pam Cusick είπε ότι το ίδρυμα ήταν ενθουσιασμένο με τα αποτελέσματα.

“Οι έφηβοι στο φάσμα του αυτισμού φέρθουν υψηλά επίπεδα άγχους και στρες που επηρεάζουν τη λειτουργία της κοινότητας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουμε ότι η θεραπευτική ιππασία έχει θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα άγχους και ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα ενθαρρύνει περισσότερους εφήβους με αυτισμό να θεωρήσουν την θεραπευτική ιππασία ως επιλογή”.

 

Κατεβάστε την έρευνα από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://static1.squarespace.com/static/58de718e15d5db3db2b90fe4/t/5c44cfaf0e2e72c267d1536a/1548013518222/Final+Final+report+HHRF+12-28-18.docx

Πηγή: https://www.horsetalk.co.nz/2019/02/07/therapeutic-riding-lower-stress-autistic-youth/