Αναρτώ αναδημοσίευση της συνέντευξης μου στην Χριστίνα Μισιρλή για το ThessToday (https://thesstoday.gr/η-δύναμη-και-τα-οφέλη-της-θεραπευτική/)

Τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας είναι γνωστά από την Αρχαίας Ελλάδας, καθώς από εκείνα τα χρόνια ήταν κατανοητά τα πλεονεκτήματα που μπορούν να παρέχουν τα άλογα και ως μέσα θεραπείας για παθήσεις, όπως η αϋπνία και η επιληψία.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Μισιρλή

Η θεραπευτική ιππασία είναι η εφαρμογή ιππασίας για άτομα με αναπηρία με βασικό σκοπό την αποκατάσταση τους ασθενούς, την βελτίωση της υγείας και της ζωής του. Φιλοσοφία του “L.E.O. Θεραπευτική Ιππασία Θεσσαλονίκης” που δραστηριοποιείται σ’αυτόν τον τομέα είναι ότι το άλογο είναι ένα πολύτιμο μέσο αποκατάστασης.

Ο Απόστολος Μαυρομάτης, λογοθεραπευτής με ειδικότητα στη θεραπευτική ιππασία και την ιπποθεραπεία αναφέρει πως: “η θεραπευτική ιππασία είναι ο τρόπος θεραπείας ατόμων με ειδικές ανάγκες, με θεραπευτικό μέσο το άλογο. Επισκέπτεται το χώρο ο ενδιαφερόμενος με τους συνοδούς του και ανεβαίνει στο άλογο και μέσω της κίνησης του αλόγου αναζητούνται στόχοι για να υπάρχουν θεραπευτικά αποτελέσματα. Η θεραπευτική ιππασία είναι αρκετά αποτελεσματική, δεν χρειάζεται κανένας να το διαφημίσει, διαφημίζεται από μόνη της. Σε ένα άτομο ΑμεΑ ασχολούνται πολλές ειδικότητες όπως είναι ο φυσιοθεραπευτής, ο λογοθεραπευτής και ο ένας βλέπει στον θεραπευόμενο τι δουλειά κάνει ο άλλος”.

“Έχουν βγει πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια για τα ποσοστά επιτυχίας. Μία πρόσφατη έρευνα έδειχνε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην εξέλιξη της επικοινωνία και του λεξιλογίου, το οποίο μπορεί να ακούγεται ξενικό για το πως μπορεί το άλογο να έχει επιρροή στον αναβάτη του και με τις κινήσεις να τον κάνει να αναπτύξει το λεξιλόγιο του. Κι όμως γίνεται γιατί έχει νευρολογική βάση όλο αυτό” προσθέτει ο κ. Μαυρομάτης.

Για το αν τα άλογα που χρησιμοποιούνται έχουν λάβει κάποια εκπαίδευση λέει πως: “το άλογο το οποίο χρησιμοποιείται στη θεραπευτική ιππασία έχει λάβει εκπαίδευση για να μη τρομάζει, να είναι ήρεμο, συνεργάσιμο, κοινωνικό με τα άλλα άλογα και τους ανθρώπους. Όταν οι αναβάτες αντιμετωπίζουν κάποιες προκλήσεις ιππεύοντας, το άλογο καλείται να τις διαχειριστεί ψύχραιμα και υποστηρικτικά. Ο αναβάτης, ο οποίος έχει κάποια ζητήματα πολλές φορές μπορεί να έχει διάφορες αντιδράσεις οπότε σε μία τέτοια περίπτωση το άλογο χρειάζεται να είναι σταθερό και να μην αντιδράσει για να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα”.

“Το δείγμα των παιδιών που ήρθαν για θεραπεία λόγου και ομιλίας στην ιπποθεραπεία το κρατάω και βάση αυτού διεξάγω μία έρευνα η οποία παίρνει πολύ χρόνο διότι προκειμένου να είναι έγκυρη, το δείγμα χρειάζεται να είναι όσο πιο μεγάλο γίνεται” αναφέρει.

Τα άλογα που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη θεραπεία δεν είναι μεγάλα, χρειάζεται να είναι ένα μικρό άλογο αλλά όχι πάρα πολύ. Να είναι εύσωμο και όχι πολύ αδύνατο, ούτε πολύ παχύ.

Η “Ελενίτσα”

Η Ελενίτσα δεν είναι πάρα πολύ κοντή, είναι ένα μεγαλόσωμο πόνι αυστριακής ράτσας με ξανθά μαλλιά και ανοιχτόχρωμο τρίχωμα και είναι πολύ διαδεδομένη ράτσα για αυτούς που κάνουν θεραπευτική ιππασία.

“Η θεραπευτική ιππασία χωρίζεται σε κλάδους και κομμάτια ανάλογα με τη στοχοθεσία και με τον αναβάτη. Είναι η ιπποθεραπεία, η θεραπευτική ιππασία, η αθλητική θεραπευτική ιππασία και η ψυχοπαιδαγωγική θεραπευτική ιππασία. Το τελευταίο διάστημα που δεν ξέρω για ποιο λόγο, τα παιδιά είναι σε μία κατάσταση που δε μπορούν να κάνουν ομαδικά αθλήματα ψάχνουν οι γονείς να βρουν σε ποια εξωσχολική δραστηριότητα να πάνε το παιδί τους. Έχουν έρθει αρκετοί τον τελευταίο καιρό και κάνουν την αθλητική θεραπευτική ιππασία η οποία είναι η ιππασία για παιδιά με ειδικές ικανότητες. Αυτό είναι από τις μοναδικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένα παιδί που δε μπορεί να συνεργαστεί με συνομηλίκους του” τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρομάτης.

Πληροφορίες:

Ιππικός Όμιλος Θέρμης: Χαρ. Θέρμης 8 – Θέρμη, Θεσσαλονίκη – 57001

Επικοινωνία Γραφείο: 2310-683-243 // 6997-134-544(υπεύθυνος)

email: [email protected]

 

Πηγή: https://thesstoday.gr/η-δύναμη-και-τα-οφέλη-της-θεραπευτική/