10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σήμερα 10 Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας και ως θεραπευτής που ασχολούμαι με την ιππασία και αρθρογραφώ για την ιπποθεραπεία και την θεραπευτική ιππασία, δεν γίνεται να αμελήσω να αναφέρω τα ψυχικά οφέλη της κίνησης και ιδιαιτέρως της γυμναστικής που γίνεται στην πλάτη του αλόγου. Οφέλη που αφορούν και τον αναβάτη αλλά και το άλογο. 

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Η ΘΙ και την ΙΠΘ ουδεμία σχέση έχει με performance αλλά με προσαρμοσμένη ιππασία στις ανάγκες του αναβάτη . Η κίνηση και στις δύο περιπτώσεις είναι αυτή που έχει αποδειχτεί ότι έχει άμεση επίδραση στον εγκέφαλο και στην διατήρηση της ψυχικής υγείας και γιατί όχι και στην βελτίωση της.

Να ένα ωραίο άρθρο για την πρόληψη από την Alzheimer’s Association https://www.alz.org/help-support/brain_health/10-healthy-habits-for-your-brain

Από την άλλη, το ίδιο ισχύει και για το άλογο. Η συχνή σωματική άσκηση, οι μικρές αλλαγές του περιβάλλοντος, πχ βόλτες στην εξοχή, αλλαγή στίβου, χαλάρωση στο λιβάδι, επιβράβευση κτλ επιδρούν άμεσα στην υγεία του εγκεφάλου, επιμηκύνουν την ζωή του και προάγουν την διαφύλαξη του χαρακτήρα και του πνεύματος του.

ΘΙ & ΙΠΘ

Η ΘΙ καθώς πρόκειται για μια προσέγγιση που συνδυάζει την κίνηση του αλόγου, του αναβάτη, πολλά ερεθίσματα από το περιβάλλον, εκμάθηση ιππικών δεξιοτήτων, γυμναστική, κ.ά. Είναι μονόδρομος η φροντίδα του σώματος, του νου και της ψυχικής υγείας. 

δανείζομαι μια εικόνα από μια συνεδρία ΙΠΘ από τον American Hippotherapy Asosciation. Λινκ στο τέλος τους άρθρου.

Στην ΙΠΘ σαν μέθοδος αποκατάστασης κινητικών, αναπτυξιακών και άλλων διαταραχών, είναι μια θεραπεία που διαφέρει πολύ από τις άλλες,. Κατά τη διάρκεια της, η κίνηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι αφού είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούν οι θεραπευτές για την ορθή παρέμβαση σε συνδυασμό με τα αισθητηριακού τύπου ερεθίσματα από το περιβάλλον. 

Έτσι, η ΙΠΘ προάγει όχι μόνο ένα πολύτιμο και μοναδικό κινητικό μοντέλο σε συνδυασμό με τις διορθώσεις και την εποπτεία του θεραπευτή στον θεραπευόμενο, αλλά κι ένα πολυαισθητηριακό εργαλείο που βοηθά μαζί με τις υπόλοιπες ειδικές θεραπείες να βρεθεί η ισορροπία στο αισθητηριακό σύστημα του θεραπευόμενου. Το οποίο με τη σειρά του επιδρά κι αυτό στην ψυχική υγεία.


ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Όλα αυτά  δεν αντικαθιστούν επουδενί την ψυχοθεραπεία, κομμάτι της οποίας πολλές φορές είναι επίσης κίνηση. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος ψυχοθεραπευτής/τρία που να μην συνιστά κάποιου είδους κίνηση στους θεραπευόμενους του. Περπάτημα, γυμναστική, άθληση, αγροτικές δουλειές. Κάποιου είδους κίνηση. 

Η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει αναρτήσει οδηγίες και συμβουλές στην διαδυκτιακή της βιβλιοθήκη:

https://ec.europa.eu/assets/eac/sport/library/policy_documents/eu-physical-activity-guidelines-2008_el.pdf

Οπότε για μένα αφού το σώμα μας είναι φτιαγμένο με αρθρώσεις, μύες, νεύρα κτλ, αποτελεί μια μηχανή κίνησης, η οποία όπως περιγράφουμε και παραπάνω στο άρθρο για το Αλτσχάιμερ, είναι το φάρμακο του μυαλού που το συντηρεί!

links

https://www.knowl-bridge.com/courses/hippotherapy-by-aha