Πιστεύω έχουμε ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα πως ένας θεραπευτής που προσφέρει ιπποθεραπεία ή/και θεραπευτική ιππασία χρειάζεται να ιππεύει κι ο ίδιος! Σε αυτό το βίντεο που αναρτώ παρακάτω η αθλήτρια ιππικής δεξιοτεχνίας (Dressage) Amelia Newcomb κι η φυσιοθεραπεύτρια της Stephanie Seheult, DPT εξηγούν την σημασία του σωστού καθίσματος ιππασίας, πως να το αξιολογούμε αλλά και πως να το διορθώσουμε σε ένα δωρεάν webinar. Ειναι επίσης αρκετά χρήσιμο και για προπονητές ιππασίας!

Αυτό που κέντρισε τη δίκη μου προσοχή είναι πως η ανάλυση της φυσιοθεραπεύτριας έχει πολλά κοινά σημεία με το πως χορηγούμε την ιπποθεραπεία αλλά και το πως αξιολογούμε και διορθώνουμε τη θέση του ασθενούς. Αυτό που ενώνει τις δύο οπτικές θεωρώ πως είναι το εξής: Αν μπορείς εσύ να αποκτήσεις τα αξιολογητικά εργαλεία για να διορθώσεις το δικό σου κάθισμα κατά την ιππασία, τότε μπορείς πανεύκολα να διορθώσεις και οποιουδήποτε άλλου σαν παρατηρητής απ’ τη θεση του θεραπευτή και να προσφέρεις μια ακόμη πιο βελτιωμένη θεραπευτική συνεδρία.

Δίνονται ιδεές και στους συναδέλφους εργοθεραπευτές/φυσιοθεραπευτές για το θεραπευτικό πρόγραμμα που δύναται να ακολουθήσουν στα θεραπευτήρια τους, συνδυάζοντας την έφιππη θεραπεία με την επι εδάφους, προσφέροντας μια πιο σφαιρική προσέγγιση. Οι συνάδελφοι λογοθεραπευτές επίσης επωφελούνται από όλη την μυική εργασία και τη ρύθμιση του συντονισμού που προσφέρει αυτό το πρόγραμμα για την επίτευξη των δικών τους στόχων. Σημειωτέον στο webinar μιλούν για τυπικής ανάπτυξης άτομα, η θεραπεία όμως των οποίων μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και σε άτομα με αναπηρίες ή άτυπη ανάπτυξη για την βελτίωση τους.

Το webinar είναι στα αγγλικά, το YouTube δίνει τη δυνατότητα να βάλετε υπότιτλους. Enjoy.

Photos used credits: http://www.equestrianlife.com.au/articles/Posture-and-Performance