Είτε είστε έμπειρος αναβάτης είτε αρχάριος, η ιππασία σας δίνει σημαντικά οφέλη για την υγεία – σωματικά και ψυχικά καθώς έχει ότι βοηθάει εκείνους που πάσχουν από κατάθλιψη και άλλες ψυχικές ασθένειες. Προσφέρει πολύ καλή σωματική άσκηση σε όλο το σώμα και κάποιοι υποστηρίζουν ότι με την ιππασία δημιουργείται μια ειδική σχέση μεταξύ του αναβάτη, του αλόγου και του περιβάλλοντος.

ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Η ιππασία δίνει στο σώμα πολλά οφέλη. Σύμφωνα με τον Δρ. Alison Stout, τα άλογα ιππασίας ενισχύουν τον «πυρήνα», δηλαδή το σύστημα των μυών της κοιλιάς και της πλάτης, βοηθούν στη βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού, συμμετέχουν στη βελτίωση του μυϊκού τόνου και της ευλυγισίας. Επίσης ανάλογα με τον τύπο ιππασίας που κάνετε, η ιππασία μπορεί να γίνει και αερόβια άσκηση(cardio).

ΔΥΝΑΜΗ «ΠΥΡΗΝΑ» (κοιλιακών μυών)

Η καθοδήγηση ενός αλόγου απαιτεί από τον αναβάτη να χρησιμοποιεί πολλούς μύες και ομάδες μυών, ιδίως τον «πυρήνα» (κοιλιά και πλάτη) όπως και το υπόλοιπο σώμα. Για παράδειγμα, ένας τρόπος να συσπειρώσετε ένα άλογό ή να το επιμηκύνετε είναι να κάθεστε βαθιά στη σέλα, να συστείλλετε τους κοιλιακούς σας και να επιβραδύνετε την κίνηση των ισχίων. Οι άλτες (αθλητές υπερπηπδησης εμποδίων) χρησιμοποιούν τη δύναμη του «πυρήνα» όταν πηδούν εμπόδια, κυρίως για να καθίσουν και να σταθεροποιήσουν το ρυθμό του αλόγου για να ανταποκριθούν μαζί στο άλμα. Οι ιππείς Dressage (ιππική δεξιοτεχνία) βασίζονται επίσης στη δύναμη του «πυρήνα» για να εκτελούν διάφορες ασκήσεις ακρίβειας.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ιππασία (ακόμη και μια απλή βόλτα με το άλογο) έχει τεράστια ψυχολογικά οφέλη. Έρευνες δείχνουν ότι η ιππασία, η ενασχόληση με τα άλογα από το έδαφος έχει χαλαρωτική επίδραση στον άνθρωπο. Η αναπνοή και οι μικροκινήσεις των μυών επιβραδύνονται, το μυαλό καθαρίζει, η ομιλία γίνεται πιο ομαλή και απλά χαλαρώνεις.

Φανταστείτε αυτό – καλλωπίζετε και καθαρίζετε το άλογό σας και περπατώντας το παίρνετε με το χέρι για μια βόλτα απολαμβάνοντας τη φύση γύρω σας σε μια φωτεινή ηλιόλουστη μέρα – όλα αυτά δίνουν μια αίσθηση ευεξίας και ευτυχίας. Όσο πιο ευτυχισμένοι είστε, τόσο περισσότερο είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ζωής.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

Οι πνευματικές εμπειρίες στη ζωή είναι πολύ προσωπικές και ατομικές. Σκεφτείτε ότι ένα άλογο είναι ένα ζώο που αναπνέει και κινείται όπως εμείς. Μερικοί ιδιοκτήτες και αναβάτες περιγράφουν ένα ειδικό δέσιμο που έχουν με το άλογό τους. Όταν ένας ιππέας έχει μάθει καλά την τέχνη της ιππασίας και νιώσει εμπιστοσύνη, μπορεί να επιλέξει να ανοίξει τον εαυτό του και να δημιουργήσει μια πολύ ιδιαίτερη σύνδεση με το άλογό του, το οποίο κάποιοι λένε ότι είναι πολύ ευεργετικό. Είναι σε επίπεδο συνείδησης, όπου τόσο το άλογο όσο και ο αναβάτης καταλαβαίνουν και αισθάνονται ορισμένες σκέψεις, προθέσεις και τα συναισθήματα του άλλου σε μη λεκτικό επίπεδο. Πρόκειται για κάτι που μοιράζονται όλοι οι ιππείς που ασχολούνται αρκετό καιρό και αυτός ο δεσμός που περιγράφεται δεν έχει επικυρωθεί επιστημονικά ή μέσω κάποιας έρευνας.

Η ΙΠΠΑΣΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ!

Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ είπε κάποτε, «Υπάρχει κάτι στην εξωτερική εμφάνιση του αλόγου που ευεργετεί τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου». Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που περνούν τον χρόνο τους κοντά σε άλογα, συμφωνούν απόλυτα με τα λεγόμενα Τσόρτσιλ. Τα άλογα μας βοηθούν να είμαστε σε φόρμα, να αναπτύσσουμε και να εξελίσσουμε την αίσθηση της ευεξίας και της ευτυχίας. Τα άλογα είναι πολύ δυνατά ζώα αλλά ευαίσθητα επίσης. Το να αφιερώσετε χρόνο για να είστε κοντά σε άλογα είναι πραγματικά καλό για την υγεία!

Μετέφρασα αυτό το άρθρο από το λινκ https://equestrianco.com/blogs/latest/is-horse-riding-good-for-you. Άλλαξα κάποιες φράσεις προκειμένου να εφαρμοστεί καλύτερα στην ελληνική και ιδιαίτερα στην ορολογία της ιππασίας.

Φωτογραφίες: https://www.adventurouskate.com/five-years-of-travel-the-best-experiences/

https://nicoleschultzphotography.com/