η αρχή


Πριν από περίπου 1,5 χρόνο, Σεπτέμβριος του 2020 μου τηλεφωνεί η φίλη, συνάδελφος ΦΘ, και πρώην πρόεδρος του ΚΕ.Θ.Ι.Σ (Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Σερρών) Μαρία Λίγκα από τις Σέρρες, να μου πει πως σκέφτεται να διοργανώσει για 2η φορά το “part I hippotherapy course” σεμινάριο εξειδίκευσης στην ιπποθεραπεία του American Hippotherapy Association. Φυσικά εγώ σαν φανατικός οπαδός της ιπποθεραπείας αλλά και της Μαρίας γι αυτά που κάνει, τι θα μπορούσα να πω: Προχώρα κι είμαστε μαζί σου!

τι είναι

Η ιπποθεραπεία λοιπόν είναι μια θεραπευτική μέθοδος/στρατηγική που εφαρμόζουμε εμείς οι θεραπευτές για να αντιμετωπίσουμε ορισμένες προκλήσεις που έχουν στη ζωή τους παιδιά, έφηβοι κι ενήλικες με διαφόρων ειδών αναπηρίες. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την επίδραση του βαδίσματος του ίππου (equine movement) που μόνο βελτιώσεις έχει να προσφέρει εάν γίνεται σωστά και ρυθμισμένα για την κάθε περίπτωση θεραπευόμενου! Γι’ αυτό και πραγματοποιείται  μόνο από εξειδικευμένους θεραπευτές που ασχολούνται με το σώμα / στόμα του θεραπευόμενου (φυσιο-εργο-λογοθεραπευτές) και που έχουν εκπαιδευτεί σε αυτή τη μέθοδο. Επίσης χρειάζεται να επισημανθεί ότι ουδεμία σχέση έχει με την Θεραπευτική Εκπαιδευτική Ιππασία, καθώς δεν προωθεί την εκμάθηση ιππικών δεξιοτήτων αλλά την στοχευμένη βελτίωση των ανθρώπινων λειτουργιών μέσω θεραπευτικού ασκησιολογίου και συνεχούς αξιολόγησης του θεραπευόμενου. Περισσότερες πληροφορίες για την ιπποθεραπεία στο ιστολόγιο μου κλικάρετε εδώ.

Για να επανέλθω σε αυτό που έλεγα, μετά από τόσο καιρό κατάφερε η Μαρία να το στήσει, αφού ακυρώθηκε 1-2 φορές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπου τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν κι οι μετακινήσεις απαιτούσαν μεγάλο ρίσκο. Η προσωπική μου αναμονή και ενθουσιασμός για αυτό το οποίο ήδη κάνω ήταν τεράστια!

Φτάνει λοιπόν ο καιρός, συμμαζεύω όλα τα ραντεβού μου για να πάρω άδεια (ευχαριστώ στις μανούλες που ήρθαν στις 8:30 το πρωί για συμπληρωματικές θεραπείες!) και ξεκινάω για να εκπαιδευτώ περαιτέρω στην χορήγηση ιπποθεραπείας στους μικρούς μου θεραπευόμενους. Την πρώτη μου εξειδίκευση στην ΘΙ και στην Ιπποθεραπεία την ολοκλήρωσα το 2008, όπου οι πληροφορίες, οι μελέτες αλλά και η εκπαίδευση των ειδικών ήταν εξαιρετικά περιορισμένες σε σχέση με τώρα. Δεν υπήρχαν smartphones ούτε social media, όπου τώρα βλέπουμε και καταλαβαίνουμε την χρησιμότητα τους στην μετάδοση πληροφοριών και επικοινωνίας μεταξύ συναδέλφων στον τομέα της εκπαίδευσης. Επίσης η ΙΠΘ έχει προχωρήσει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια! Οι Εισηγήτριες του σεμιναρίου αυτού μας είπαν ότι δημοσιεύονται τουλάχιστον 3-4 μελέτες τον χρόνο για την ιπποθεραπεία στην Αμερική, μέσω του συλλόγου που εκπροσωπούν.

διοργάνωση

Η διοργάνωση που έκανε η Μαρία ήταν εξαιρετική, όλα σούπερ λουξ, ξενοδοχεία, πρωινά, μεσημεριανά, το ΚΕΘΙΣ στη πένα, ατελείωτα σουβενίρ και μισό κιλό σερραϊκούς ακανέδες για τον καθένα 🙂 . Ήρθαν κανάλια, κάμερες, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, πρόεδροι, δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Πάρτε μια γεύση εδώ:

η αλήθεια θέλει δυο

Για την δουλειά μου έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια εξειδίκευσης αλλά και διάφορα συνεδρία μετρίου και υψηλού επιπέδου γνώσεων και εισηγητών – δομής και υλικού που παρουσιάστηκε – αλλά και συμμετεχόντων. Όπως κάποτε είχα ακούσει απ’ την αείμνηστη Μαλβίνα Κάραλη: «Ένας μονάχα άνθρωπος αλήθεια δεν ξεθάβει. Δυο θέλει. Ένας να την πει κι άλλος να την καταλάβει!»
Το επίπεδο σε αυτό το σεμινάριο του AHA ήταν φοβερό. Καταρχήν 3 εβδομάδες νωρίτερα μας έστειλαν 8 βιβλία σε pdf για να διαβάσουμε και να συμπληρώσουμε τα online test πριν το σεμινάριο τα οποία μας ξεκαθάρισαν ότι τα θέλουν γρήγορα για να αξιολογηθούν και να εγκριθεί η θέση μας σ αυτο. Στη συνέχεια, επειδή ήταν και στην αγγλική, χρειάστηκε πολύ διάβασμα για να φρεσκάρουμε και την ορολογία, συν όλη την επανάληψη στην νευροανατομία που κρίθηκε απαραίτητη! Επομένως, καθότι όλοι διαβασμένοι, θέλοντας και μη, το επίπεδο έπιασε ταβάνι.
Ήρθε κόσμος από όλη την Ελλάδα, Ιρλανδία, Αυστρία, Αμπού Ντάμπι καθώς είναι απ τα λίγα σεμινάρια που γίνονται εκτός Αμερικής για το κοινό σε Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

αυτά που μας αρέσουν

Αναλύθηκε λεπτομερώς η φυσική μορφολογία του αλόγου, με ποια κριτήρια ερμηνεύουμε την καταλληλότητα του, ενδείξεις, αντενδείξεις, θέσεις, λαβές, θεραπευτικό ασκησιολόγιο, θεραπευτικοί στόχοι, case study, βοηθοί και οδηγοί, παρακολούθηση συνεδριών, λεπτομερής επεξήγηση των ερεθισμάτων, βιομηχανική της κίνησης του αλόγου και της κίνησης που δέχεται ο θεραπευόμενος, εκμετάλλευση και χειρισμός του βαδίσματος του αλογου για μεταβολές στο σώμα (συμπεριλαμβανομένου και του στόματος – δεν θεωρείται ξεχωριστή δομή) του θεραπευόμενου, live επίδειξη από τον προπονητή , αναγνώριση της ψυχολογίας και της συμπεριφοράς των αλόγων, ανάβαση για την προσομοίωση της συνεδρίας, παρουσίαση θεραπευτικού πλάνου με βραχυπρόθεσμη στοχοθεσία και φυσικά ανταλλαγή εμπειριών καθώς εγώ βρέθηκα πρώτη φορά ανάμεσα σε τόσους συναδέλφους που κάνουν ότι κάνω κι εγώ κι εξασκούν την ιπποθεραπεία!

Carol Huegel, PT, HPCS
Lesley Lautenschlager MS, OTR, HPCS (left), Carol Huegel, PT, HPCS (right)

επισκέψεις απ’ τα παλιά

Μετά από πολλά χρόνια βρέθηκα ξανά με μια οικογένεια που έκανα θεραπεία το μικρό τότε κοριτσάκι τους – 3 χρ – η οποία ήρθε με τόση χαρά να μας παρουσιάσει τι ωραία που κάνει τη συνέδρια της…

συνειδητοποίηση

Ανάμεσα σε συναδέλφους φυσιοθεραπευτές και εργοθεραπευτές συνειδητοποίησα ποσό πολύ μιλάω σαν λογοθεραπευτής και θέλω να μαθαίνω τα πάντα από ανθρώπους που το επίπεδο γνώσεων αλλά και η πρόσβαση σε υλικό / δείγμα ατόμων για έρευνα είναι πολύ μεγάλη! Έτσι έγινε αυτό:

Η κ. Lesley Lautenschlager, εργοθεραπεύτρια στη ειδικότητα, εξειδικευμένη και επίσημη θεραπεύτρια του AHA στην ιπποθεραπεία και εισηγήτρια του σεμιναρίου αλλά και αθλήτρια του Dressage (Ιππική Δεξιοτεχνία), μετά από μια πολύ ωραία κουβέντα που είχαμε, μου αποκάλυψε πως εντός αυτών των 3-4 παρουσιάσεων ερευνών που γίνονται στην σελίδα μελών του AHA, είναι και μια καινούργια μελέτη για την ενσωμάτωση των ανθρωπίνων αντανακλαστικών στην ιπποθεραπεία, που είναι παρά πολύ ενδιαφέρον!

Μόνο θετικά έχω να πω! Μέχρι το part2 λοιπόν… τα λέμε!

Συνεχίζω να αναρτώ μελέτες και έρευνες που δημοσιεύονται για την θεραπεία με τη βοήθεια του αλόγου!