Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Anschutz Medical Campus ανέλυσαν τα αποτελέσματα ενός προγράμματος θεραπευτικής ιππασίας διάρκειας 10 εβδομάδων σε 127 παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, συγκρίνοντας αυτή την ομάδα με άλλα παιδιά που επισκέπτονταν το κέντρο ιππασίας μόνο για να μάθουν για τα ζώα, χωρίς να έχουν επαφή μαζί τους.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, τα παιδιά που είχαν επωφεληθεί από τη θεραπεία είχαν σημαντικά καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, έγιναν πιο ευαίσθητα και λιγότερο ευερέθιστα και υπερκινητικά, από αυτά που επισκέφθηκαν απλά το κέντρο, χωρίς να τους χορηγηθεί η θεραπεία.

Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν ένα μήνα πριν και μετά από τη θεραπεία τους, από ειδικούς που δεν γνώριζαν τι θεραπεία τους χορηγήθηκε, ενώ οι φροντιστές τους, εξοικειωμένοι με τα ερωτηματολόγια της θεραπείας, έκαναν και εβδομαδιαία αξιολόγηση της συμπεριφοράς των παιδιών κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής των 10 εβδομάδων.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό εδώ είναι ότι, 6 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας, οι ερευνητές παρακολούθησαν την ομάδα παιδιών της αρχικής μελέτης, βρίσκοντας ότι σχεδόν τα μισά (44%) ήταν το ίδιο επικοινωνιακά μετά το πέρας της θεραπείας και ότι είχαν ήδη βελτιώσει σημαντικά την ροή της ομιλίας και την κοινωνική επικοινωνία. Σε σύγκριση με τα άλλα παιδιά στο κέντρο, ήταν επίσης λιγότερο ευερέθιστα.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη αυτού του είδους που παρέχει επιστημονικά στοιχεία ότι η θεραπευτική ιππασία ωφελεί τα παιδιά με αυτισμό μακροπρόθεσμα.

Όπως έγινε και στη μελέτη αυτή, πρέπει να απομακρυνθούμε από την απλή υπόθεση ότι η βοήθεια των ζώων συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, είτε πρόκειται για παιδιά, για νέους έφηβους είτε για ενήλικες. Χρειαζόμαστε περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για το πότε, πώς και γιατί η θεραπεία με τα ιπποειδή – ή οποιαδήποτε άλλη θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων – μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική μας ευεξία, έτσι ώστε μια μέρα με βάση αυτές τις τεκμηριωμένες μεθόδους να γίνει βασική μέθοδος αντιμετώπισης και θεραπείας σε κέντρα θεραπειών και σχολεία.

Από την ανάρτηση της Διευθύντριας Ερευνών Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Ζώων στο WALTHAM.

Διαβάστε την έρευνα κάνοντας κλίκ εδώ.