Ο δεσμός μεταξύ ανθρώπου και αλόγου ξεκινάει πριν από χιλιάδες χρόνια. Η εξημέρωσή τους βοήθησε την κοινωνία στις μεταφορές, στην γεωργία, στον πόλεμο και πολλά άλλα. Καθώς έχουμε μεταβεί σε μια εποχή μηχανών, τα άλογα και η ιππασία έχουν γίνει φίλοι και οδηγοί μας για αναψυχή και αθλητισμό. Έρευνες έχουν δείξει εδώ και καιρό τα οφέλη της ιππασίας για άτομα με σωματικές και διανοητικές αναπηρίες, όπως και πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ιππασία μπορεί να ενισχύσει τη μάθηση στα παιδιά.

Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, όπου τα παιδιά είναι αιώνια κολλημένα σε οθόνες και οδηγούνται όλο και περισσότερο καθιστική ζωή, τα μαθήματα ιππασίας για τα παιδιά είναι μια διέξοδος από όλο αυτό. Τα άλογα έχουν μια ευγενική ιδιοσυγκρασία και είναι γενικά πολύ φιλικά με τα άλλα ζώα και τους ανθρώπους.

Διασκεδαστική άσκηση για παιδιά.

Όταν το παιδί σας κάνει ιππασία, φαίνεται ότι το άλογο κάνει όλη τη δουλειά (παθητική άσκηση για τον αναβάτη), ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Τα παιδιά χρησιμοποιούν διάφορες μυϊκές αλυσίδες για να διατηρήσουν την ισορροπία τους ενώ το άλογο κινείται. Είναι μια πολύ καλή άσκηση, η οποία βοηθά στην σωστή και ισομετρική ανάπτυξη του σώματος. Επίσης βοηθά τα παιδιά να αποφύγουν την παχυσαρκία.

 

 

Βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη.

Εκτεταμένη έρευνα πάνω στη σχέση μεταξύ ανθρώπου και αλόγου εξηγεί την σημασία των δονήσεων κατά την διάρκεια της ιππασίας. Αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση του συμπαθητικού συστήματος του ανθρώπου (κομμάτι του νευρικού συστήματος), το οποίο είναι υπεύθυνο για την κατανάλωση ενέργειας, αφυπνίζοντας τον οργανισμό.

Με απλά λόγια, η ιππασία επηρεάζει τη μνήμη, την συγκέντρωση και τις δεξιότητες μάθησης, όπως για παράδειγμα, η επίλυση προβλημάτων. Η προσοχή που απαιτείται για την επιτυχή και ασφαλή ίππευση γενικεύεται και στο σχολικό πλαίσιο των παιδιών. Έτσι, η ιππασία βελτιώνει το γνωστικό επίπεδο και τις σχολικές επιδόσεις.

 

Μάθημα ευθυνών για παιδιά.

Όταν τα παιδιά κάνουν μαθήματα ιππασίας, διδάσκονται επίσης πώς να φροντίζουν το άλογο, να το διατηρήσουν καθαρό και υγιές. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ευθύνης στα παιδιά. Αναπτύσσουν επίσης και άλλα θετικά χαρακτηριστικά, όπως τον αλτρουισμό, τον σεβασμό, την πειθαρχία και την υπομονή. Η φροντίδα ενός αλόγου βοηθά τα παιδιά να γίνουν συμπονετικά και ευγενικά.

 

Εισαγωγή στα μαθήματα ιππασίας.

Πολλά παιδιά θα σκεφτούν μόνα τους την ιδέα για μαθήματα ιππασίας, ειδικά αν έχουν μεγαλώσει με κατοικίδια ζώα.

Κάποια παιδιά ίσως φοβηθούν επειδή θα βρεθούν μπροστά σε ένα ζώο που έχει πολλαπλάσιο μέγεθος από αυτά. Αλλά μόλις μάθουν πώς να φροντίσουν και να ιππεύουν ένα άλογο μέσω της προπόνησης, θα δείτε ένα άλμα στο επίπεδο της εμπιστοσύνης τους! Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρεις στην πηγή.