Γνωρίζατε ότι η εφαρμογή της Feldenkrais Method® μπορεί να σας κάνει έναν καλύτερο αναβάτη και να βελτιώσει την ψυχική σου ισορροπία; Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσω πώς.

Στην καθημερινή μας ζωή κινούμαστε συνεχώς. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε μεγάλο μέρος των κινήσεων μας και δεν συνειδητοποιούμε τις κινήσεις μας. Είμαστε απασχολημένοι με αυτό που κάνουμε, όχι με το πώς το κάνουμε.

Η ιδέα πίσω από τη μέθοδο Feldenkrais, βασίζεται στην πιο αρμονική και εύκολη κίνηση του ανθρώπου στον χώρο. Την βελτίωση της ήδη υπάρχουσας δηλαδή.

Ο Moshe Feldenkrais πίστευε ότι η καλή υγεία σημαίνει καλή λειτουργία – έχοντας ικανοποιητικές, συναισθηματικά ώριμες σχέσεις μεταξύ των δομών του σώματος, να υπάρχει πρόσβαση σε ένα πλήρες φάσμα απαντήσεων σε οποιαδήποτε κατάσταση – κάτι που ονομάζεται “Awareness Through Movement®”.

Είπε ότι η μέθοδος εξερεύνησης του σώματος και του νου οδηγεί σε βελτιωμένη λειτουργία (καλύτερη υγεία), επειδή το άτομο γίνεται πιο ευαισθητοποιημένο και ανακαλύπτει μια βελτιωμένη χρήση του σώματος του. Συνοψίζει αυτή την θεωρία στην εξερεύνηση και την ευαισθητοποίηση όταν είπε: «Αυτό που έχω, δεν είναι μόνο ένα ευλύγιστο σώμα, αλλά κι έναν ευλίγιστο νου».

Από τη μέθοδο Feldenkrais, μαθαίνουμε ότι η κίνηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την κατανόηση του σώματος και το πώς αυτό λειτουργεί. Η κίνηση έχει τη βάση της στον σκελετό. Στη συνέχεια, οι μύες μπαίνουν στο παιχνίδι, επιτρέποντας τον έλεγχο. Η ισορροπία είναι ενέργεια. Στην ιππασία, όταν μιλάμε για κίνηση, εννοούμε πάντα όλη την κίνηση του αλόγου και του αναβάτη μαζί. Όταν ιππεύετε, ξέρετε πού σταματάει η κίνηση του σώματός σας; Το σώμα σας κινείται με το άλογο; Ή όχι;

Η καλή ίππευση αρχίζει με την ευαισθητοποίηση. Η δύναμη κινείται μέσω του σκελετού. Ο σκελετός είναι σαν μια σιδηροδρομική γραμμή και οι μύες σαν το τρένο. Όταν η σιδηροδρομική γραμμή λειτουργεί, οι μύες μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

Υπάρχουν τέσσερις φάσεις στο ταξίδι μέσω της μεθόδου Feldenkrais:

1. Ευαισθητοποίηση: Εάν γνωρίζετε πώς κινείστε, μπορείτε να αλλάξετε. Για παράδειγμα, όταν ιππεύετε, ξέρετε πού βρίσκονται τα κόκαλα καθίσματος σας (γοφοί);
2. Διαφοροποίηση: Αυτό σημαίνει ότι κάνετε την κίνηση μικρότερη. Όταν αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε την κίνηση, παρατηρείτε τη διαφορά. Για παράδειγμα, όταν ιππεύετε, οι γοφοί σας κατευθύνονται προς τα αυτιά του αλόγου, την ουρά του ή την πλάτη του;
3. Επιλογή: Έχετε την επιλογή να το διαφοροποιήσετε. Μπορείτε να κάνετε την επιλογή για αλλαγή. Μπορείτε να κινηθείτε με τον παλιό τρόπο ή με τον νέο τρόπο.
4. Ελευθερία: Οι τρεις πρώτες αρχές δίνουν ελευθερία. Αν ξέρετε πώς μαθαίνετε, μπορείτε να μάθετε τα πάντα.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει η μέθοδος Feldenkrais ως αναβάτη; Η εργασία με τη μέθοδο Feldenkrais σάς βοηθά να ανακαλύψετε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα οστά σας για να στηρίξετε το σώμα αντί να χρησιμοποιήσετε τους μυς σας. Μέσω της μεθόδου, μαθαίνετε πώς να αποκτήσετε καλύτερη ισορροπία, περισσότερη αίσθηση και μεγαλύτερη ελευθερία στο σώμα σας. Αυτό σημαίνει ότι και το άλογό σας μπορεί να κινηθεί καλύτερα.

Ο τρόπος που ο αναβάτης κάθεται και κινείται επηρεάζει την επικοινωνία μεταξύ αυτού και του αλόγου. Η μέθοδος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει πολύ όταν έχετε πόνο στο σώμα σας, όπως ο πόνος στην πλάτη, οι περιορισμοί κίνησης που προκύπτουν από έναν παλαιό τραυματισμό ή περιορισμό που δεν γνωρίζατε ότι είχατε. Η κίνηση βελτιώνεται με τα τέσσερα βήματα του ταξιδιού μέσω της μεθόδου Feldenkrais, όπως περιγράφονται παραπάνω.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, τόσο στο άλογο όσο και στο έδαφος, σας βοηθά να έχετε πιο χαλαρούς ώμους  μαλακότερα χέρια, αρθρώσεις των ισχίων και άλλες αρθρώσεις που μπορούν να κινηθούν. Θα γνωρίσετε πώς είναι να αισθάνεστε την πυελική σας ζώνη ουδέτερη και τα γόνατα και τους αστραγάλους σου απαλούς. Η αναπνοή θα είναι ευκολότερη. Θα γνωρίσετε καλύτερα πώς χρησιμοποιείτε τα μάτια σας.

Η μέθοδος δίνει επιλογές σε κίνηση, ευαισθητοποίηση και ισορροπία, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές στην ιππασία.