Μια μελέτη στις ΗΠΑ σε αυτιστικούς εφήβους, διαπίστωσε ότι η θεραπευτική ιππασία ήταν πολύ αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, της ορμόνης που ρυθμίζει διαδικασίες του σώματος συμπεριλαμβανομένου και του στρες.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Slippery Rock στην Πενσυλβάνια επικεντρώθηκαν στη σύγκριση αποτελεσμάτων των τεχνικών διαχείρισης του στρες και της Θεραπευτικής Ιππασίας (Θ.Ι.) για να δουν τα επίπεδα στρες των εφήβων που είναι στο αυτιστικό φάσμα (ASD).

Η ομάδα, με επικεφαλής τον ερευνητή κύριο Dr Martha Kemeny, συνέκρινε ένα πλάνο θεραπείας διαχείρισης άγχους (HeartMath), ένα θεραπευτικής ιππασίας κι ένα δείγμα χωρίς θεραπεία, τα οποία χορηγήθηκαν σε 27 εφήβους, ηλικίας 13 έως 22 ετών εντός του αυτιστικόυ φάσματος. Όλες οι συνεδρίες ήταν μίας ώρας για 10 διαδοχικές συναντήσεις.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό το συγκεκριμένο πρωτόκολλο θεραπείας διαχείρισης στρες και αυτό της θεραπευτικής ιππασίας είναι εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση της σιελογόνης κορτιζόλης. Αλλά, συγκρίνοντας τα δύο τεστ, το πρωτόκολλο θεραπευτικής ιππασίας έδειξε μεγαλύτερες αλλαγές στα επίπεδα κορτιζόλης απ’ ότι το πρόγραμμα διαχείρισης άγχους.

“Η θεραπευτική ιππασία προσφέρει πρόσθετα οφέλη, για παράδειγμα η Θ.Ι. μπορεί επίσης να προάγει τη σωστή στάση του σώματος, την ισορροπία του κορμού και τη δύναμη των ποδιών ώστε να βελτιωθεί και το βάδισμα. Οι δραστηριότητες που γίνονται με άλογα παρέχουν επίσης πολλά αισθητηριακά ερεθίσματα. Η συνεργασία με ένα άλογο, το οποίο δεν κρίνει κανέναν, μπορεί επίσης να προωθήσει και τις κοινωνικές σχέσεις. ”

“Οι έφηβοι στο φάσμα του αυτισμού παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα άγχους και στρες που επηρεάζουν τη λειτουργία στην κοινότητας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουμε ότι η θεραπευτική ιππασία έχει θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα άγχους και ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα ενθαρρύνει περισσότερους εφήβους με αυτισμό να θεωρήσουν την θεραπευτική ιππασία ως επιλογή”.

Κατεβάστε την έρευνα από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://static1.squarespace.com/static/58de718e15d5db3db2b90fe4/t/5c44cfaf0e2e72c267d1536a/1548013518222/Final+Final+report+HHRF+12-28-18.docx

Πηγή: https://www.horsetalk.co.nz/2019/02/07/therapeutic-riding-lower-stress-autistic-youth/