Αυτό το υπέροχο πλάσμα είναι ένα ζώο που βοηθά τους θεραπευτές να αντιμετωπίσουν τα πάντα – τον εθισμό, τον αυτισμό μέχρι και αγχώδης διαταραχές. “Το άλογο είναι ο τέλειος καθρέφτης, είναι πολύ συναισθηματικά όντα και τα τελευταία χρόνια αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε την σημασία αυτού”, Shine for Life, Gabrielle Gardner. “Πολλοί από τους πελάτες μου ξεκινούν όντας πολύ νευρικοί, οπότε δεν θα χρησιμοποιούσα ένα μεγάλο άλογο. Ένας από τους λόγους που πιστεύω ότι οι θεραπείες με ιπποειδή λειτουργούν τόσο καλά είναι ότι οι πάντες έχουν μιά – οποιαδήποτε- αντίδραση όταν βρίσκονται κοντά στα άλογα. Κανείς δεν είναι αδιάφορος. Οι άνθρωποι είτε τα αγαπούν, είτε τα φοβούνται, 2 μεγάλα συναισθήματα τα οποία εκφράζουν το πως αντιμετωπίζει το άτομο την ζωή του. Εάν μπορεί κάποιος να εργαστεί με ένα τέτοιο ζώο και να ξεπεράσει κάποιες απ’ τις φοβίες του, είναι μάλλον μια πολύ καλή αρχή!”

Ως ζώο αγέλης προσαρμοσμένο στο άγχος και στη γλώσσα του σώματος, ένα άλογο θα απομακρυνθεί από έναν θυμωμένο άνθρωπο, θα ακολουθήσει κάποιον που εμπιστεύεται και θα είναι αναστατωμένο όταν αισθάνεται φόβο.Εξού και το γεγονός ότι μπορεί να ξεχάσουμε τι έχουμε συζητήσει με μια συνεδρία στο γραφείο, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουμε το τι έγινε όταν στεκόμασταν σ’ ένα λιβάδι με τον θεραπευτή και το άλογο. Δεν είναι σκυλάκι. Είναι ένα τεράστιο ζώο το οποίο ιππεύεις!

Στην αμερική αυτού του είδους οι θεραπείες έχουν προσελκύσει και διασημότητες όπως ο Robert Downey Jr. και η Sophie Anderton

“Έχει τεκμηριωθεί κλινικά ότι όταν βρισκόμαστε γύρω από άλογα, αλλάζουν μοτίβο τα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύματα, ηρεμούμε και επικεντρωνόμαστε περισσότερο “.“Τα άλογα είναι ζώα τα οποία έχουν εμφυτο την ικανότητα της ενσυναίσθησης”. Τα μέλη του κοπαδιού αισθάνονται τι συμβαίνει στα άλλα μέλη του κοπαδιού”, αναφέρει.

Η χρήση των ζώων για θεραπεία δεν είναι κάτι καινούργιο: οι Έλληνες τεκμηρίωσαν τη θεραπευτική αξία του αλόγου το 600 π.Χ. και ο γάλλος ιατρός Cassaign κατέληξε το 1875, ότι η θεραπεία με τα ιπποειδή βοήθησε σε ορισμένες νευρολογικές διαταραχές.Τα δελφίνια χρησιμοποιήθηκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση για τη θεραπεία ορισμένων νευρικών διαταραχών και τα κουνέλια για την ρύθμιση του στρες στα σπίτια των αμερικανών ηλικιωμένων.Μέχρι τη δεκαετία του 1950 οι Βρετανοί φυσιοθεραπευτές εξερευνούσαν τις δυνατότητες θεραπείας μέσω των αλόγων για όλους τους τύπους διαταραχών. Νεότερες έρευνες αποδυκνείουν την πραγματική και ουσιαστική θεραπεία ανώτερων ψυχικών λειτουργιών και την αποκατάσταση αναπτυξιακών milestone (Διαβάστε περισσότερα εδώ.)

Πηγή: Not just horsing around … psychologists put their faith in equine therapies, The Guardian.