Η ιππασία έχει πλάκα! Αναρωτίεστε όμως για την συνεισφορά της στην ανάπτυξη του σώματος; Πρόκειται για τέλειο συνδυασμό! Παρακάτω υπάρχουν 7 λόγοι που δείχνουν πως η ιππασία προωθεί την υγειή σωματική και ψυχική ανάπτυξη και γιατί είναι το καλύτερο άθλημα.

Συναισθηματική δύναμη και έλεγχος

Η ιππασία διατηρεί τα συναισθήματά σας υπό έλεγχο. Πώς; Δεν υπάρχει χώρος για θυμό ή φόβο. Αυτό είναι εφικτό μόνο εάν ο αναβάτης είναι σε επαγρύπνηση και επικεντρώνεται στο περιβάλλον γύρω του και ταυτόχρονα παρακολουθεί τη συμπεριφορά του ζώου. Είναι σαν το μυαλό σου με το μυαλό του αλόγου να είναι σε συγχρονισμό. Χάστε την προσοχή σας για λίγο και το άλογο σας αρχίζει να περιπλανίεται.

Η ιππασία είναι ένας τρόπος για να τσεκάρετε τη συναισθηματική σας δύναμη. Μην ξεχνάτε πως, εσείς είστε υπεύθυνος για το άλογο σας και όχι το αντίστροφο. «Πείτε» του να τρέξει πιο γρήγορα, και θα το κάνει. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ένα άλογο έχει δικό του μυαλό και μπορεί μερικές φορές να αρνηθεί να συνεργαστεί με τον αναβάτη του.

Χτίστε τους μύες σας κι ένα μοναδικό σωματότυπο

Είναι γνωστό πως μια εκδοχή της ιππασία είναι και η θεραπευτική ιππασία, η οποία προωθεί τον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο, την κοινωνικοποίηση και -φυσικά- την εξέλιξη και αναδιαμόρφωση του ανθρώπινου σώματος. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι χρησιμοποιείται και σαν φυσιοθεραπεία για άτομα με αναπηρίες.

Στην ιππασία χρειάζεται να χρησιμοποιούνται μικρές μυϊκές ομάδες όπως π.χ. για τον χειρισμό των ηνίων, αλλά και πιο μεγάλες μυϊκές ομάδες, αφού για την ισορροπία του κορμού κατά την ίππευση χρειάζεται η επιστράτευση αυτών (π.χ. μύες του πυρήνα που ενεργοποιούνται σε κάθε βήμα του αλόγου όταν τρέχει, με αποτέλεσμα τις πολλές επαναλήψεις).

(Photo credits below)

Βελτιωμένη ισορροπία και εμπιστοσύνη

Ο αναβάτης είναι σε μια συνεχή διαδικασία εξισορρόπησης του κορμόυ του καθώς το άλογο μετακινείται. Ως αποτέλεσμα, οι μύες συστέλλονται και χαλαρώνουν σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν και να διατηρήσουν την ισορροπία, φτάνοντας μέχρι τους βαθείς μυϊκούς ιστούς που θεωρούνται απρόσιτοι σε μια τυπική παθητική ή ενεργοπαθητική συνεδρία φυσιοθεραπείας. Με τη στάση ή την εκκίνηση του αλόγου ή την αλλαγή κατεύθυνσης, η ισορροπία του αναβάτη μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω.

Η εμπιστοσύνη ενός αναβάτη με το άλογο του είναι ένα ταξίδι που ξεκινάει ήδη από το έδαφος και φτάνει μέχρι την ολοκλήρωση του καλπασμού ιππεύοντας. Είναι ένας δρόμος που τον διαβαίνει ένα παιδί με χαρά κι ενθουσιασμό, καθώς για πρώτη του φορά διοχετεύει την πίστη του σε ένα ζώο για να το μεταφέρει, να το γυμνάσει, να το κάνει να χαρεί και να του ρυθμίσει τον ψυχισμό και τις σκέψεις του.

Θετική διέγερση των αισθήσεων

Η ιππασία διεγείρει τις αισθήσεις με διάφορους τρόπους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευεργετικοί για τα άτομα με διαταραχές και όχι μόνο. Ένα καλό παράδειγμα είναι η Ιπποθεραπεία ή η Θεραπευτική ιππασία για το φάσμα του αυτισμού (Περισσότερα άρθρα γι αυτό πατήστε εδώ). Η όραση του αναβάτη, η αίσθηση της αφής, της ακοής και της οσμής προκαλούνται από τους ήχους, τη μυρωδιά και την αίσθηση του ίδιου του αλόγου.

Η εισαγωγή παιχνιδιών, το τάισμα, η ιπποκομία θα μπορούσε να συμβάλει στη αισθητηριακή ολοκλήρωση όσο και στην εκτίμηση της διαδικασίας της ιππασίας. Ακόμη η εκθείαση του μικρού ή μεγάλου αναβάτη σε διάφορες καιρικές συνθήκες (χωρίς παράγοντες κινδύνου) είναι ένα μεγάλο μέρος στην αισθητηριακή βελτίωση.

Απαιτεί προσοχή

Η Ιππασία είναι ο καλύτερος τρόπος να «ξεχαστείτε» με τον πιο ενσυνείδητο τρόπο (βλ. Ενσυνειδητότητα και Ιππασία). Αποτελεί ικανότητα των αλόγων να προωθεί κάτι τόσο νευρολειτουργικά αρχέγονο με αυτόματη διαδικασία. Η απορρόφηση κι η διοχέτευση σκέψης και προσοχής στο «τώρα» που διαμορφώνεται κατά το μάθημα, είναι κάτι μοναδικό που δύσκολα επιτυγχάνεται σε άλλο μέρος. Το καταλαβαίνει κανείς όταν φεύγει από τον ιππικό όμιλο, καθώς συνειδητοποιεί πόσο δεσμευμένος στην διαδικασία υπήρξε πάνω στην πλάτη του αλόγου.

Διδάσκει υπομονή

Η τέχνη της ιππασίας δεν αποκτάται εν μία νυκτί. Ωστόσο, αυτό δεν είναι λόγος να αποθαρρύνεστε. Μερικές φορές, πρέπει να χαλαρώσετε, να αναπνεύσετε βαθιά και στη συνέχεια να το εξετάσετε από άλλη οπτική γωνιά. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσετε υπομονή που είναι εξαιρετικά θεραπευτική, ευεργετική και χρήσιμη και σε άλλους τομείς της ζωής. Επίσης τα άλογα χρειάζονται χρόνο και αρκετή υπομονή προκειμένου να χτίσεις μαζί τους μια σχέση που θα «αποδίδει καρπόυς» στον στίβο κατά την προπόνηση. Μαθαίνουμε την υπομονή, τον σεβασμό και την αποδοχή ότι πρόκειται για ένα μεγαλόσωμο ζώο-συνεργάτη που αλληλοβοηθιόμαστε και αλληλοεξαρτιώμαστε για την εκγύμναση και την προπόνηση – εκπαίδευση και των δύο (αναβάτη κι αλόγου).

Αναπτύσσει και βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες

Η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων αρχίζει με τον δεσμό που δημιουργείται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ιππασίας μεταξύ του αναβάτη και του αλόγου.

Πρόκειται για μία μοναδική σχέση που δημιουργείται  από το «καθρέφτισμα» των συναισθημάτων του ιππέα από το άλογο. Σημαίνει πως το άλογο υιοθετεί και προβάλει την ψυχική κατάσταση του ιππέα προς αυτόν, προκειμένου να του δείξει τι νιώθει ο ίδιος και να το ρυθμίσει αναλόγως. Από εκεί ξεκινά και το χτίσιμο των κοινωνικών δεξιοτήτων αφού ο ίδιος ο αναβάτης μαθαίνει να αναγνωρίζει τα συναισθήματα του και να τα προσαρμόζει αναλόγως για τις κοινωνικές του συναλλαγές με τους συνανθρώπους του.

Φωτογραφίες: https://www.clazyu.com/horseback-riding/kids-horse-program/

http://peacockphotoblog.com/?s=sara+

Charlie Mackesy

http://www.tumblingriver.com/kids-program/

http://www.partiesoverboston.com/pony-rides-boston/