Ως άνθρωπος που ζω με το άγχος και την κατάθλιψη μου, ξέρω ότι το να ξεκινήσεις θεραπεία είναι κάτι που φαντάζει εξωγήινο και αποτρεπτικό. Εάν προσπαθείτε να καταλάβετε το τι ταιριάζει στις ανάγκες σας, μπορείτε να δοκιμάσετε την θεραπεία με άλογα (Equine Assisted Therapy), η οποία μπορεί να σας βοηθήσει με τη διαχείριση του άγχους, αλλά δεν αντικαθιστά την ψυχοθεραπεία!

Σύμφωνα με την Assisted Growth and Learning Association, αυτή η μορφή θεραπείας μπορεί να βοηθήσει με προβλήματα συμπεριφοράς, ΔΕΠΥ, κατάχρηση ουσιών, διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη, άγχος, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις και θέματα επικοινωνίας».

Η ιδέα ότι η ιππασία μπορεί να έχει τέτοιο αντίκτυπο στη ζωή κάποιου, μπορεί να φαίνεται λίγο αμφίβολη, αλλά είναι κάτι που έχω βιώσει από πρώτο χέρι. Όταν ήμουν παιδί, μου άρεζε η ιππασία είτε με φίλους, είτε μόνη μου. Δεν υπήρχε τίποτα πιο αρμονικό από το να ιππεύεις σε μονοπάτια μέσα στο δάσος. Η ένωση που ένιωσα με τα άλογα ήταν πολύ ισχυρή. Ένιωσα ότι με κατάλαβαν με τρόπο που δεν το έκαναν πολλοί άνθρωποι. Και ως ενήλικας, όταν δεν είχα τόσο χρόνο για ιππασία, έκανα «επισκέψεις έκτακτου ανάγκης» στους στάβλους, όταν η κατάθλιψη ή το άγχος μου γινόταν συντριπτικά. Ένιωθα ανανεωμένη κάθε φορά που έφευγα από εκεί.

Οι ιπποθεραπευτές – που είναι όλοι αδειοδοτημένοι επαγγελματίες θεραπευτές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό το αίσθημα ένωσης με τα άλογα για να επιτύχουν στόχους ψυχικής υγείας για τους ασθενείς τους. Σε μια συνέντευξη για το Psychology Today, η Δρ Constance Scharff, η οποία χρησιμοποιεί τη θεραπεία με τα άλογα στη δουλειά της ως σύμβουλος εθισμού, έγραψε ότι «Τα άλογα μπορούν να είναι ένας συναισθηματικός καθρέφτης για τον άνθρωπο. Απαντούν στο αίσθημα που δείχνουμε… Τα άλογα δεν κρύβουν ποτέ τα συναισθήματά τους. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας, τα άλογα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επουλωθούν από διάφορα ψυχολογικά προβλήματα.»

Αυτή η μορφή θεραπείας ήταν χρήσιμη για επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης. Η Susie Bjorklund, διευθύντρια του Freedom Farm, η οποία παρέχει δωρεάν θεραπεία με άλογα για γυναίκες βετεράνους, των οποίων η κλινική εικόνα μοιάζει με γυναίκες που αναρρώνουν από σεξουαλική επίθεση, δήλωσε στους The New York Times ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να δημιουργήσει ισχυρά συναισθήματα που τελικά έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα. «Μαθαίνουν ότι το σώμα τους επηρεάζει το άλογο, το οποίο δείχνει κάθε είδους συναίσθημα. Μερικές από τις γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, τις επιτρέπει να αισθάνονται το κάτω μέρος του σώματος τους, το οποίο ήταν παντελώς εξορισμένο και απενεργοποιημένο για χρόνια. Εκεί όπου η συσσώρευση συναισθημάτων είναι πολύ μεγάλη.»

Και ενώ δεν είναι μια επίσημη μορφή θεραπείας, ένας οργανισμός που ονομάζεται Compton Cowboys χρησιμοποιεί την ιππασία για την καταπολέμηση της βίας των συμμοριών και την στήριξη των θυμάτων. «Ερχόμασταν αντιμέτωποι με συμμορίες, οπότε έπρεπε να παρέχουμε κάποια πράγματα που έκαναν και οι συμμορίες: συντροφικότητα, μεγάλη και εκτεταμένη οικογένεια, ένα ασφαλές καταφύγιο», δήλωσε η ιδρυτής Mayisha Akbar στο Roy Wood Jr. σε ένα επεισόδιο του Daily 2019 τον Ιανουάριο του 2019. Ένα μέλος, η Κίερα, η οποία έχασε τον αδελφό της από συμμορίες, είπε στον Γούντ ότι σώθηκε από αυτήν τη δραστηριότητα. «Μερικές φορές όταν δεν μπορώ να λειτουργήσω ή να αρθρώσω τα λόγια μου… απλά πηγαίνω στο άλογό μου και τότε γαληνεύω».

Δεν περιλαμβάνουν ιππασία όλες οι θεραπείες με άλογα. Αυτό ονομάζεται Θεραπευτική Ιππασία και εμπλέκεται και σε άλλα χωράφια πέραν της ψυχολογικής αποκατάστασης.

Για ορισμένους λένε ότι, δεν είναι χρήσιμο να έχεις «πρόσβαση σε εμπόδια, μάστιγα ή άλλα εργαλεία κυριαρχίας ή ελέγχου». Η σύνδεση με το άλογο επιτυγχάνεται καλύτερα όταν οι θεραπευόμενοι πατούν τα πόδια τους στο έδαφος (το άγχος πολλές φορές σε οδηγεί στην έλλειψη αίσθησης της γείωσης). Επίσης, για ορισμένους ασθενείς με αναπηρία, η ιππασία δεν είναι δυνατό να γίνει, επομένως η θεραπεία επιτυγχάνεται μέσω της φροντίδας, της περιποίησης ή της απλής συνομιλίας με το άλογο.

Η ιππασία δεν είναι απλώς ένας τρόπος άσκησης. Είναι μια απελευθερωτική δραστηριότητα που μπορεί να φέρει όλα τα είδη θεραπευτικών οφελών. «Η ιππασία με έσωσε από μερικές σκοτεινές στιγμές ως παιδί, και ως ενήλικας, συνεχίζει να με σώζει κάποιες φορές. Είναι εκπληκτικό να βλέπουμε ότι τόσα άτομα την έχουν χρησιμοποιήσει για να ανακάμψουν από ψυχολογικά τραύματα και να ανακουφιστούν από αυτά τα οδυνηρά συμπτώματα.»

Μεταφορά – Στάθμιση ορολογιών/ επεξηγήσεις από το https://www.bustle.com/p/how-horse-therapy-helps-reduce-anxiety-heal-from-trauma-17996195

Φωτογραφίες:

https://www.equine-empowerment.org/

https://www.polkcountyiowa.gov/conservation/jester-park-equestrian-center/horses-helping-heroes/